ryle_raamattu_blog

This is a Finnish translation of J. C. Ryle’s advice regarding Bible reading. Translated by Miska Wilhelmsson.

1. Aloita Raamatun lukeminen heti tänään. Ainut tapa tehdä jotain, on että vain yksinkertaisesti tekee sen, ja ainut tapa lukea Raamattua, on että todella lukee Raamattua. Pelkästään tarkoittaminen, toivominen, harkitseminen, aikominen, tai asian ajattelu ei tule auttamaan sinua pätkääkään. Sinun täytyy yksinkertaisesti vain luettava. Tässä asiassa ei ole mitään kuninkaallista tietä, ei yhtään enempään kuin rukouksenkaan kanssa. Jos et vain itse pysty lukemaan, täytyy sinun suostutella joku toinen lukemaan sinulle ääneen. Mutta tavalla tai toisella, oli se sitten silmien tai korvien kautta, Raamatun sanan on tultava sinun mieleesi.

2. Lue Raamattua totisella tahdolla ymmärtää sitä. Älä ajattele hetkeäkään, että tarkoitus on vain edetä tietty määrä sivuja, ja että sillä ei ole mitään väliä ymmärrätkö mitään tai et. Jotkut tietämättömät ihmiset näyttävät ajattelevan, että kaikki on tullut suoritettua, kunhan he vain päivittäin saavat tietyn määrän lukuja luettua, vaikka heillä ei olisikaan mitään ymmärrystä siitä mitä ovat juuri lukeneet, kunhan he vain ovat edenneet tietyn määrän sivuja eteenpäin. Tämä on Raamatun lukemisen muuttamista pinnalliseksi muodollisuudeksi. Se on melkein yhtä vakavaa kuin Paavillinen tapa ostaa aneita toistamalla muutama Ave Maria ja isä meidän rukous. Se muistuttaa minua yhtä parkaa hottentottia joka söi hollantilaisen virsi kirjan, koska oli nähnyt kuinka paljon se lohdutti naapuriensa sydämiä. Päätä siis mielessäsi, yleisenä periaatteena, että Raamattu jota ei ole ymmärretty, ei tee mitään hyvää. Sano itsellesi usein, kun luet “Mistä tässä on oikein kysymys?” Kaiva tekstin merkitystä kuin kultaa kaivava mies. Tee kovaa työtä, ja älä anna periksi kiireen takia.

3. Lue Raamattua syvällä kunnioituksella. Sano sielullesi aina kun avaat Raamatun, “Oi sieluni, tulet nyt lukemaan viestiä Jumalalta.” Tuomarien lauseet, sekä kuninkaiden puheet vastaanotetaan kunnioittaen ja arvostaen. Kuinka paljon enemmän kunnioitusta kuuluukaan sanoille, jotka tulevat tuomarien Tuomarilta ja kuninkaiden Kuninkaalta! Vältä niin vakavasti kuin välttäisit kiroilua ja herjausta, sitä halveksivaa ajatustapaa minkä monet liberaali teologit ovat omaksuneet Raamattua kohti. He käsittelevät pyhän kirjan sisältöä huolimattomasti ja epäkunnioittavasti, ikään kuin kirjoittajat olivat aivan samanlaisia kuin he itse. Se muistuttaa kuin pientä lasta joka kirjoittaisi kirjaa paljastaaksensa isänsä täyden tietämättömyyden, –tai armahdettua murhaajaa joka kritisoi hänen armahtajansa kirjoitustyyliä ja käsialaa. Pikemminkin, aseta itsesi samaa henkeen kuin Mooses ollessaan Hoorebin vuorella: “Riisu kengät jalastasi, sillä paikka jossa seisot, on pyhä maa.” (2 Moos 3:5)

4. Lue Raamattua hartaasti rukoillen Pyhän Hengen apua ja opetusta. Tässä on se kivi, jossa monet tekevät haaksirikon heti alkuun. He eivät pyydä viisautta ja ohjausta, joten Raamattu pysyy heille pimeänä, eivätkä he löydä sieltä mitään mukaansa. Sinun tulisi rukoilla, että Henki ohjaisi sinut kaikkeen totuuteen (Joh 16:13). Sinun tulisi anoa Herraa Jeesusta Kristusta avaamaan sinun ymmärryksesi, niin kuin hän teki opetuslapsilleen (Luuk 24:45). Totinen Jumala, hän jonka henkeyttämänä tuo kirja on syntynyt, pitää hallussaan kirjan avaimet ja hän yksin voi auttaa sinua ymmärtämään sen voitollisesti. Yli yhdeksän kertaa samassa Psalmissa (Psalmi 119) Daavid rukoilee “Opeta minua.” Yli viisi kertaa tuossa samassa Psalmissa hän pyytää, “Anna minulle ymmärrys.” Oikeassa on John Owen, sanoessaan “Sanassa on pyhä valo: mutta ihmisten silmillä makaa tumma verho, joka pitää heidät näkemästä sitä oikein. Tämän verhon poistaminen on Pyhän Hengen merkillinen työ.” Nöyrä rukous antaa enemmän valoa Raamattuusi kuin mikään kommentaari koskaan kirjoitettu. Muista tämä, ja sano aina “Oi Jumala, Kristuksen tähden, anna minulle Hengen opetus.”

5. Lue Raamattua lapsen kaltaisella uskolla ja nöyryydellä. Avaa sydämesi, avatessasi kirjan, ja sano, “Puhu Herra, sinun palvelijasi kuuntelee.” Päätä uskoa, ilman varauksia, kaikki mitä löydät sieltä, vaikka kuinka paljon se menisikin omia ennakkoluulojasi vastaan. Päätä sydämestäsi vastaanottaa jokainen totuuden ilmoitus, piditpä siitä tai et. Ole varuillasi tuota kurjaa ajattelutapaa mihin jotkut Raamatun lukijat sortuvat. He kyllä vastaanottavat tietyt opit, koska he pitävät niistä. Mutta hylkäävät toiset, sillä ne ovat tuomitsevia heitä kohtaan, tai heidän rakastettuaan, sukulaistaan, tai ystävää kohtaan. Tällä tahdilla Raamatusta tulee tarpeeton. Tuleeko meidän olla tuomareita siitä, mitä Sanaan tulee kuulua? Tiedämmekö me paremmin kuin Jumala? Päätä se mielessäsi, että tulet vastaanottamaan kaikki, uskomaan kaikki, ja että kaikki jota et ymmärrä otat luottamuksella. Muista, kun rukoilet, että olet puhumassa Jumalalle, ja Jumala kuule sinut. Mutta muista, kun luet, että Jumala on puhumassa sinulle, ja sinun ei tule silloin vastata, vaan kuunnella.

6. Lue Raamattua kuuliaisuuden ja soveltamisen hengessä. Istu alas tutkimaan päivittäisellä päättäväisyydellä, elämään sen sääntöjen mukaan, levätä sen ohjeissa, ja toimia sen komentojen mukaan. Harkitse, kun matkustat jokaisen luvun läpi, “Miten tämä vaikuttaa minun tilanteeseen ja käyttäytymiseen? Mitä tämä opettaa minulle?” On huonoa työtä lukea Raamattua pelkän uteliasuuden ja spekulatiivisten tarkoitusperien täyttämiseksi, jotta pääsi olisi täynnä tietoa ja mielipiteitä, vaikka et kuitenkaan anna kirjan vaikuttaa sinun sydämeen ja elämään. Raamattua luetaan parhaiten, kun sitä harjoitetaan eniten.

7. Lue Raamattua päivittäin. Tee siitä osa jokapäiväistä elämääsi, että luet ja mietiskelet jotain osaa Jumalan Sanasta. Yksityiset armonvälineet (rukous ja Raamatun luku) ovat yhtä tarpeellisia meidän sielulle joka päivä, niin kuin ruoka ja vaatteet ovat meidän kehollemme. Eilispäivän leipä ei tule ruokkimaan tämän päivän työntekijää, eikä tämän päivän leipä tule ruokkimaan työntekijää huomenna. Tee siis niin kuin Israelilaiset tekivät erämaassa. Kerää mannaa tuoreena joka aamu. Valitse omat aikasi ja tuntisi. Älä hätiköitse ja kiiruhda läpi lukemisesi. Anna Raamatullesi parasta, eikä huonointa aikaa päivästäsi. Mitä tahansa luku suunnitelmaa seuraatkin, olkoon se elämäsi sääntö, että vietät aikaa armon istuimen edessä (Heb 4:16) ja Raamatussa joka päivä.

8. Lue Raamattua kokonaan ja järjestelmällisesti. Pelkään, että on monia kohtia Sanassa joita jotkut eivät koskaan lue. Tämä on liioittelematta hyvin ylimielinen tapa. Jokainen kirjoitus on hyödyllinen. Tähän tapaan voidaan jäljittää totuuden oikeasuhteisten näkemyksien puuttuminen, joka on niin yleistä. Joidenkin Raamattu-lukeminen on kuin jatkuvaa pulahtamista ja valikoimista. Heillä ei näytä olevan ajatustakaan siitä, että he säännöllisesti lukisivat läpi koko kirjan. Tämä on myös suuri virhe. Epäilemättä sairauden ja ahdistuksen aikana on mahdollista etsiä ja lukea tiettyjä jakeita. Tämän poikkeuksen huomioon ottaen, uskon silti, että ylivoimaisesti paras suunnitelma on aloitta Vanha ja Uusi testamentti samanaikaisesti, ja lukea kumpikin loppuun asti ja aloittaa sitten uudestaan. Tämä on aihe, jossa jokaisen on oltava vakuuttunut omassa mielessään. Voin vain sanoa, että tämä on ollut minun luku suunnitelmani noin 15 vuotta, enkä ole koskaan nähnyt syytä muuttaa sitä.

9. Lue Raamattua avoimesti ja rehellisesti. Päätä ottamaan jokainen teksti sen tavallisen ja ilmeisen merkityksen mukaan, sekä pitämään kaikki väkinäiset tulkinnat hyvin epäilyttävinä. Pidä yleisenä sääntönä, että mitä tahansa Raamatun jae näyttää opettavan, sitä se yleensä tarkoittaa. Cecilin sääntö on erittäin hyvä,– “Oikea tapa tutkia Raamattua, on ottaa teksti kuten me sen löydämme, yrittämättä pakottaa sitä mihinkään tiettyyn systeemiin.” Hyvin sanoi myös Hooker, “pidän sitä kaikkein erehtymättömänä sääntönä Kirjoitusten selittämisessä, että kun kirjaimellinen rakenne pysyy hyvin omillaan, niin silloin kirjaimellisestä kauimpana oleva vaihtoehto on usein pahin.”

10. Lue Raamattua pitäen katseesi aina Kristuksessa. Raamatun suuri päätarkoitus on todistaa Jeesuksesta. Vanhan testamentin seremoniat ovat Kristuksen varjoja. Vanhan testamentin tuomarit ja lunastajat ovat esikuvia Kristuksesta. Vanhan testamentin historia osoittaa maailman tarvetta Kristuksesta. Vanhan testamentin profetiat ovat täynnä Kristuksen kärsimystä ja hänen tulevaa kirkkautta. Ensimmäinen ja toinen adventti,–Herran nöyrtyminen ja Herran valtakunta,–risti ja kruunu, loistavat kaikkialla Raamatussa. Pidä kiinni tästä neuvosta, jotta lukisit Raamattua oikein.